Referenser postural terapi

KUNDER SÄGER...

Arvid - behövde bli smärtfri innan värnplikt


”Jag kom till Amelie med smärta i min ljumske på grund av springträning. Innan hade jag varit hos flera fysioterapeuter och osteopater men inget av detta hade hjälpt mig. Detta är också första gången på mina 19 år som jag faktiskt haft ont av träning, och med en värnplikt som smyger sig närmare började jag bli ganska stressad över hur jag skulle bli av med problemen i tid.

Väl hos Amelie fick jag ett otroligt bra bemötande och jag tycker att det har varit kul att gå på postural-träningspassen. Redan efter första besöket fick jag ett gäng superbra övningar som jag kände hjälpte direkt. Besök två och tre gjorde mig säkrare och starkare på de övningar jag redan fått men gav även nya utmaningar med svårare övningar. Nu ligger jag i vardagsrummet varje kväll och gör övningar (och det är faktiskt ganska kul!), och det gör underverk för kroppen. Löpningen går numera superbra igen, även i min crossfit som jag tränar mycket känner jag stor skillnad.


Tveka inte på att fråga Amelie om hjälp! Det gör verkligen positiv skillnad!"

/Arvid

Andreas - Tränar CrossFit. Vill vara smärtfri och få kroppen att fungera ännu bättre.


”Amelie och hennes tjänster har helt fått mig att ändra uppfattning om rehab och förebyggande träning. Något som jag tidigare alltid har förknippat med tråkigt, långsamt och grått har nu blivit intressant, effektivt och färgglatt. Med professionalism, passion och kompetens har Amelie fått mig att förstå hur min kropp fungerar och hur den kan fungera ännu bättre. Rekommenderas!”

/Andreas Paepke

Josefine - smärta och stelhet på olika ställen i kroppen


”När jag kom till Amelie första gången var jag stel som bara den. Kunde knappt gå eller böja mig ner utan att känna smärta och stelhet på olika ställen i kroppen. Det har tillfälligt hjälpt med diverse besök hos bland annat naprapater och osteopater, men aldrig i längden. Med hjälp av den posturala träningen har jag fått livet tillbaka. Att vara smärtfri varje dag jag somnar och vaknar är något jag evigt kommer vara tacksam för. Jag som alltid tränat fotboll, löpning, längdskidåkning och gym ser nu hopp om att inom snar framtid successivt kunna återvända till det. Tusen tack för all hjälp och för din positiva inställning, kunskap och stöttning.”

/Josefine

Klara - smärta i underben och axel


"Jag vill berätta att HABITUS har hjälpt mig mycket!

I helgen kunde jag springa 8 km helt utan smärta i mina underben, dessutom snabbare än jag tidigare gjort. Jag är inte längre trycköm över benhinnorna för första gången på många år.

Axelsmärtan som jag hade haft i nästan ett år när vi träffades första gången försvann efter 2 veckor och har inte kommit tillbaka!

Kan lyfta tungt på gymmet igen och kunnat börja med klättring igen efter några års uppehåll!

Känner mig lätt och ledig i kroppen och är väldigt tacksam för din hjälp! Fortsätter träna mina program nästan dagligen, det känns toppen!"

/Klara Lundskog

Tony - ont i ryggen. Svårt att komma ur sängen


”Under många år hade jag problem med min rygg och sökte lösningen hos flera sjukgymnaster och andra instanser. På sjukhuset fick jag utskrivet värktabletter och sjukgymnasterna såg sällan till att se kroppen som en helhet utan mer som en isolerad händelse beroende på var värken satt i kroppen. Behandlingen blev oftast bara tillfälligt bättre och problemen kom på andra ställen istället. Det var inte förrän jag träffade Amelie som problemen först blev långsamt bättre och därefter så bra att jag började fungera normalt. Från att inte kunna idrotta, från att inte kunna gå av flygplan efter längre resor och att ha stora problem med att ha svårt att komma upp från sängen till att kunna spela racketsporter 3-4 gånger i veckan och röra mig obehindrat är självklart värt varenda träningspass som jag har gått igenom. Och det bästa av allt är att det inte bara löser det akuta problemet utan också att hela hållningen i kroppen förbättras och förebygger framtida skador. Därför rekommenderar jag verkligen för alla som har problem att börja hos Amelie på HABITUS.”

/Tony

Martina - ville få bättre hållning och mindre ont i kroppen.


"Jag blev rekommenderad av en vän att testa posturalterapi då jag har haft ont i kroppen länge och har dålig hållning. Och tack och lov att jag testade! Övningarna som Amelie har satt ihop för mig har stärkt min kropp och jag börjar få en bättre hållning. Jag vaknar inte under natten av smärta längre, så jag är överlycklig att jag hittade Amelie. Och ja, jag kan definitivt rekommendera Amelie och posturalterapi om du vill bli smärtfri i kroppen. Det är dock upp till dig att verkligen göra övningarna hon ger dig.


Tusen tack Amelie för alla goa skratt under våra möten."

/Martina 

Elin - återkopplar (via mail) 7 år efter första besöket.


"Hej Amelie,

Noterar att det är 7 år sedan jag kom till dig första gången.

Nu har vi inte setts på länge men jag tänker på dig varje dag genom min kropp.
Tack vare dig fortsätter jag mitt aktiva liv. Även om långdistanserna i skogen har blivit kortare.  

Jag har tjatat på min kompis att gå till dig men det sitter tydligen hårt inne, precis som hennes problem med fötterna. 

Nu påminde jag henne igen. Skam den som ger sig.

/Elin"

Johanna - drabbad av stroke. Ville få tillbaks rörlighet, styrka och funktion.


"Redan innan jag drabbades av min stroke hade jag såååå dålig hållning, efter åratal av intensivt spelande på heltid som yrkesmusiker. Och hållningen blev inte bättre av stroken; min högra sida av kroppen blev drabbad, och när jag började jobba med Amelie kämpade jag fortfarande med att få tillbaka full rörlighet i axelleden samt få finmotoriken tillbaka. Men tillsammans med Amelie jobbar jag med att få kroppen att funka som den är menad att funka – före stroken men även före mina år som yrkesmusiker! 

Vi jobbar med enkla övningar - utförligt beskrivna - som sätts ihop till program, som jag sedan får träna efter hemma. 

När vi träffas går vi dels igenom några av övningarna som jag redan har fått, Amelie kollar så att jag gör övningarna "rätt" -  så dom ger maximal effekt, och hon ger mig också råd för hur jag kan gå vidare med den specifika övningen. Och dels provar vi några nya övningar, som Amelie sedan lägger in i något av mina program.

Jag uppskattar så att för att träna Postural Terapi med Amelie behöver du inte gymkort eller någon avancerad utrustning.  Du kan göra övningarna hemma! Att träna med Amelie är så roligt. Hon är så kunnig , men också så nyfiken och vetgirig - en superkombination! 

Jag känner att min kropp blir starkare hela tiden. Jag upplever att det blir lättare att röra sig så som man vill, som man är menad att röra sig. Så som man egentligen har velat, men inte kunnat..."

/Johanna Persson

Christina - smärta i höfter/ljumskar och problem med

"lymf-arm" efter operation


"Det är härligt att komma till HABITUS och träna. Jag längtar verkligen dit. Jag har fått förändring på så kort tid! Jag hade inte kunnat föreställa mig det och hade inte alls förväntat mig att det skulle kunna gå att göra så mycket. Jag har ett enkelt träningsutrymme hemma och det känns jättebra att få med mig övningar som jag kan träna på egen hand.

Jag har märkt en tydlig förbättring på flera olika saker:

- Rörligare och mindre ont i armen. T.ex. lättare att ta på jackan eller spänna fast säkerhetsbältet i bilen.

- Lättare att gå i trappor.

- Lättare att resa mig upp från golvet. Kan sitta på huk och resa mig därifrån.

- Känner mig starkare även vid annan träning.

- Känner mig mycket rörligare kring höft och bäcken. Har inte ont som tidigare.

- Sover bättre, eftersom jag inte har så ont längre.

- Har ej längre kramp i vader och fötter på nätterna. Har också blivit av med benhinnebesvär.

- Lättare att hålla tätt.

Jag skulle absolut rekommendera andra att testa!"

/Christina Gelin 

Vill du läsa mer om Christinas upplevelse kan du göra det här (PDF)

Daniel - ont i axel


"She fixed me!

I was referred to Amelie by a friend but thought the only thing that was going to fix my shoulder pain was a second cortisone shot into the herniated disk in my neck...  But I was wrong!  Amelie assessed me and provided me with a set of stretches and exercises that immediately helped alleviate the pain, which was completely gone within weeks.  No hardcore steroids needed after all!


Now a year later I am back with a new problem deep in my hip.  I am so relieved Amelie was able to see me before the start of summer semester because now once again I have a set of stretches and exercises to loosen up my hip which has allowed me to once again be active.


Thanks Amelie."

/Daniel Nicholson

Andrew - långvariga ryggproblem. Ville undvika operation.


"Jag har alltid varit driven att vara fysiskt aktiv i både mitt arbetsliv som klättrande arborist och på min fritid som bergsklättrare. För ett år sen blev ett långvarigt ryggproblem mer akut och jag var tvungen att sluta klättra och håller mig nu till kontoret. Jag bestämde mig för att göra allt jag kunde inom fysisk rehabilitering för att undvika en lösning genom operationsbordet.

Jag var intresserad av en långsiktig strategi som kunde lösa grundproblemet istället för att bara lindra smärtan temporärt.

Amelie hjälpte mig väldigt mycket genom de första jobbiga månaderna när jag knappt kunde röra mig. Jag fick ett strukturerat tränings program för att förbättra min hållning och till slut körde vi ett styrketräningspass (postural träning) varje vecka. Jag har lärt mig väldigt mycket om min kropp och är nu på väg att börja klippklättra igen och siktar på att klättra på jobbet igen i början av nästa år.

Amelie investerade mycket energi i mig (även när jag var jobbig), trodde på mig och gav mig mycket mentalt stöd. Det är lätt att diskutera olika idéer och strategier med henne och hon har bra humor! Jag har börjat tänka på en nytt sätt om hur jag rör mig och är optimistisk till att jag kan hålla min rygg frisk i framtiden genom kontinuerligt arbete. Jag kan varmt rekommendera Amelie till alla."

/Andrew Brasier

Helena - problem med fötterna


"Min dröm var att ha helt smärtfria fötter och att kunna börja med löpning. Mitt utgångsläge när jag hittade till Amelie (via friskvårdsbidraget) var att jag i flera år haft problem med mina fötter - jag har hela tiden haft lite ont när jag gått och stått, mer när jag varit på benen i några timmar, och akut smärta när jag försökt springa.


Jag har förstås prövat personliga ilägg och skor med kraftigt uppbyggd sula, och de har hjälpt i början, men efter ett tag har besvären kommit tillbaka. Till slut gjorde jag tvärtom: Jag läste på grundligt om barfotalöpning, förberedde mig noga med fotövningar som stärker muskulaturen, och köpte sen mina första barfotaskor. Fötterna älskade dem. Besvären minskade tydligt men försvann inte helt - det gjorde mindre ont när jag gick men jag kunde fortfarande inte springa. Det var också svårt att göra vissa av de övningar jag behövde göra för att barfotatekniken skulle fungera eftersom de gjorde för ont - lite av moment 22 - så jag tappade sugen och besvären kom tillbaka.


Jag hade sen länge insett att mina fotproblem antagligen hade sin grund i en gammal felställning, och i viss mån rättat till den själv men inte nått hela vägen, så när jag läste om hur Amelie jobbar och vad postural terapi/träning innebär förstod jag direkt att detta kunde vara nåt för mig, och hon verkade vara nån som kan sina saker. Och det är hon. Amelie är inte bara väldigt kunnig, hon kan också förklara allt hon gör och varför - enkelt och kortfattat eller detaljerat och komplext beroende på hur intresserad man är. Plus ett respektfullt och lyhört förhållningssätt och ett stort och ärligt engagemang som visar att hon verkligen vill ens bästa hälsa, långsiktigt. 


Övningarnas rörelser är ibland så små att det först kan vara svårt att förstå varför de gör nytta, och varför det är så noga hur man utför dem, men efterhand som de börjar ge effekt blir detta tydligt. Sakta men säker har jag börjat röra mig på ett nytt sätt, med stoltare hållning, mera spänst och mer energi. Och min dröm är på god väg att bli min vardag - nu kan jag gå rätt långt helt utan besvär, och utan att få ont springa längre och längre stunder i mina älskade barfotaskor. Häromdan sprang jag en bit för att hinna med en buss, jag sprang lätt och ledigt och smärtfritt, något som varit otänkbart för ett halvår sen. Och jag hann med bussen :-) 


Jag kan varmt rekommendera ett besök hos Amelie för alla som har nån form av besvär i rörelseapparaten - sannolikheten är stor att hon kan ge hjälp som verkligen fungerar."

/Helena K., 60 år, stödpedagog


Ida - ville bli av med spänningar och stärka kroppen på ett hållbart och skönt sätt


"Jag hittade Amelie efter att ha arbetat mycket med det inre och dess koppling till olika psykosomatiska spänningar som funnits i min kropp under 8 år. Min kropp behövde få vila ett tag men var nu redo att förkroppsliga stabiliteten som jag hittat inombords. Med Amelies kunskap, närvaro och positiva anda kännar jag nu att jag äntligen kan stärka upp kroppen på ett hållbart och skönt sätt!

I takt med träningen har spänningarna börjat försvinna, kroppen är mycket mer avslappnad och jag kan återuppta löpträningen med rätt belastning på kroppen! Amelie gav mig känslan av att det är JAG som ska göra jobbet, och nu kan jag känna att jag är stolt över att jag gett mig denna gåvan.

För er som också tycker om att gå till roten med problem rekommenderar jag postural terapi varmt!

Tack Amelie✨🤗"

/Ida

Timocin - spänd och ont från skuldra till säte


Timocin har haft mer eller mindre ont i ca 9 år. Han kontaktade HABITUS postural terapi efter rekommendation av en kollega som tidigare varit HABITUS-kund. Vid första besöket förklarade Timocin att han kände sig sned och obalanserad i stora delar av kroppen. Han var stel och anade att kroppen försökte kompensera för dessa obalanser. Han hade sökt hjälp för sin smärta på många olika håll utan att komma tillrätta med problemen.


"Det har hjälpt mig sjukt mycket. Från att ha ont varje dag, så har det gått ner till väldigt lite. Jag ser fortfarande progress och resultat av det så jag är riktigt nöjd."


Titta på videon för att höra hur Timocin beskriver sin upplevelse av HABITUS postural terapi vid inledningen av tredje besöket.

Marco - klättrare med långvariga ryggproblem


"Jag har haft ont i ländryggen sedan jag var 20 (är 38 år gammal snart). Jag har inte gett upp att vara fysiskt aktiv trots smärtan. De senaste åren, har detta dock  inneburit många kurer med smärtstillande varje år och en nästan daglig smärta i ryggen.

Att vara läkare har, tyvärr, inte hjälpt mig att bättre förstå orsaken bakom min smärta eller att kunna få sjukgymnastiken att bli mera effektiv.

Denna metoden hjälpte mig att bli smärtfri där många hjärtliga försök till sjukgymnastik har fallerat.

Från första gången har övningarna lättat på smärtan och inom loppet av några enstaka veckor har jag blivit smärtfri och helt fri från smärtstillande. Och nu ser jag fram emot att se hur långt jag kan pressa kroppen utan att behöva vara rädd.

Tack Amelie!"

/Marco

Kvinna - öm och stel


"Känner mej positivt överraskad att de posturala övningarna gett så snabb effekt (3 besök under ca 1 månad). Har blivit friare i kroppen, mindre öm och stel, samt fått bättre hållning.

Amelies seriösa, engagerande och professionella sätt inspirerar.

Det känns skönt att göra övningarna, och Amelie förklarar på ett pedagogiskt sätt."

/Nöjd Biolog

Carina - ont i rygg, säte, ben, axlar m.m.


"TACK!

Efter att ha testat, zoonterapi, kiropraktor, naprapat, osteopatbehandlingar, simning, träning på egen hand, vattengympa, vanlig massage, ja det mesta faktiskt. Så tjatade min dotter på mig att testa postural terapi. Nej det orkar jag inte, träna varje dag, det blir för jobbigt. -Men du kan väl testa, bara gå dit och lyssna först. Och så fick det bli. Jag hade ju faktiskt sett hur bra hon blivit.

Från att knappt kunnat promenera är hon nu ute o springer till och med. Och nu är jag fast. Inga dyra gymkort behövs, en träningsmatta och en kudde är allt man behöver, sedan kan man köra framför teven hemma eller precis vart som helst.


Det enda jag ångrar är att jag inte gick till Amelie tidigare. Från att varit sned lite överallt och knappt kunde stå rakt upp utan att tappa balansen har jag nu blivit såååå himla bra. Min hållning har förbättrats drastiskt och nu kan jag både spela golf, leka i sandlådan och till och med åka skidor utan att få ont i ben och rygg. Magiskt, jag blir så glad hela tiden när jag känner hur bra det blivit. Hårt arbete, men det är det värt -Alla dagar i veckan.


För dej som har problem är detta räddningen -jag lovar. Unna dej själv och din kropp att må bra. Den tid du lägger ner får du tillbaks tusenfalt. Inte bara du blir gladare, även din omgivning kommer ha mer glädje av dej när du slipper värken och orkar vara mer aktiv. Hur farligt kan det vara att testa, när man känner att livet blir enklare är det värt det. Nu vill min kropp ha sin dagliga dos av rörelser, känns inte längre som något tvång. Och med tiden blir det enklare och passen går fortare med.

 

Lycka till!"

Carina Westin

Emma - ont i bäcken, säte, skuldror och nacke


"Efter två graviditeter med kraftig foglossning kändes min kropp öm och sliten. Trots träning under och efter graviditeterna kändes min kropp i obalans. Jag, som alltid har tränat mycket, hade helt plötsligt ont i bäcken, säte och skuldror. Jag fick ont kring mitt bäcken när jag lekte på golvet med barnen och började känna mig begränsad i mina rörelser. När jag "slutligen" åkte på nackspärr 15 ggr på 1,5 år kände jag att hela kroppen sa ifrån. Jag körde strikt sjukgymnastik (med tips från bäckenspecialist) i 5 månader men upplevde ingen förbättring. Då träffade jag Amelie! Sedan jag var hos henne första gången för snart 2 år sedan har jag inte haft nackspärr en enda gång! Jag har fått hjälp med träning för att kunna få tillbaka balansen i min kropp. Jag kan numera spela fotboll och springa igen, vilket jag nästan hade börjat ge upp hoppet om. Jag får inte ont när jag leker med barnen och känner mig överlag starkare och känner att jag har mer kontroll över min kropp. Det är superbra att kunna göra alla övningarna hemma och vissa t.o.m. på jobbet. Jag ångrar inte en sekund att jag tog steget och började med postural-terapi!!"

/Emma Svensson

Niclas - axelproblem och smärta i bröstrygg


"Efter drygt 4 år med axelproblem, smärta i bröstryggen och en känsla av att inte kunna upprätthålla en normal hållning bestämde jag mig för att gå till Amelie Olausson. Amelie hade tidigare hållit i en föreläsning om posturalterapi på mitt jobb och många som besökte henne talade mycket gott om resultaten av deras behandling. Vad jag inte hade förväntat mig var de snabba resultat jag fick av posturalterapin. Efter bara 2 veckor av träning var i stort sett samtliga besvär jag upplevde borta.

Jag upplever Amelie som oerhört professionell och lyhörd och jag kan varmt rekommendera henne om du har besvär som påminner om mina."

/Niclas Åstrand

Elin - problem med plantar fasciit


"Efter ett drygt halvårs lidande av plantar fasciit som hindrat mig från att gå, springa mm, gick jag till Amelie som mycket pedagogiskt och logiskt instruerade och gav mig ett träningspass med postural träning. Efter tre dagar kände jag en markant förbättring i foten. Två månader senare sprang jag Transalpine, 25 mil och 15000 höjdmeter över alpkedjan på 7 dagar.

Jag fortsätter utveckla/stärka kroppen tillsammans med Amelie som långsiktigt jobbar med att bygga upp min kropp. Strategin är enkel, tydlig, flexibel, lättförståelig och ödmjuk. Jag känner att huvudet och hela kroppen blir gladare och starkare för varje dag :)"


/Elin, 44-årig livsnjutare


(Bilden är tagen när Elin och hennes man går i mål vid Transalpine-Run)


Emma - omfattande diskbråck med smärta i rygg, säte och ben


"Haft en del besvär med min rygg till och från sedan våren 2019. Kunnat träna utan smärta men fått ont efter några dagar. En dag i höstas så smällde det till i ryggen när jag nös. Fick då ont i ryggen. Dagen efter kom jag knappt upp ur sängen. Smärtan vandrade sedan ner till höger skinka med en strålande smärta ner i benet ända ner till tårna. Hade ont hela dygnet och kunde knappt sitta eller ligga. Det blev bättre vid rörelse.

Efter en vecka påbörjade jag en behandling hos Amelie på HABITUS. Vi gick igenom olika övningar och fick ett program som jag skall göra hemma. Kände inte så mycket skillnad samma dag men dagen efter var smärtan i benet helt borta. Så fantastiskt skönt!

Tränade även dagen efter med dessa övningar och känslan av smärtfri var kvar.

Så här såg mina dagliga anteckningar ut under den inledande tiden:

Dag 2: Började känna av lite smärta i ena skinkan igen och då utförde jag mina övningar. 

Dag 3-5: Har gjort mina övningar och smärtan i benet är borta men kvar i skinkan. 

Dag 6: Lite svårt att göra sittande övningar. Hugger till en del i skinkan idag. Känner av att det hugger till i höger skinka, särskilt när jag byter ställning i sängen eller när jag har suttit en stund och reser mig upp.

Dag 9: Känns mycket bättre igen. Fick nya övningar att göra. Har gjort övningarna varje dag och jag känner knappt av värken mer. Känns så skönt att inte ha ont.

Så fort jag inte gör mina övningar känner jag att värken kommer tillbaka.

Blir bättre och bättre för varje vecka! Kan börja träna igen. Har glesat ut med mina övningar men när jag känner av lite värk så gör jag mina övningar och då blir det bra igen.

Är så tacksam över att det blev bra!"

/Emma

Sandra - ryggont, stel rumpa och hälproblem


"Jag tycker att jag är stark och känner min kropp rätt bra. Springer och tränar lite blandat och njuter av det. Det senaste året har jag noterat en del skavanker i kroppen... Ryggont, stel rumpa och hälproblem, va fasen, jag har ju inte ens fyllt 40!!😬👵🏻

MEN så går jag ett par, tre gånger till Amelie Olausson som är postural terapeut, en av ett fåtal i Sverige, och helt plötsligt öppnar sig en helt ny värld!!! Jag har hittat muskler som jag inte ens visste att jag hade, min hållning har blivit bättre, ryggontet så gott som borta!! Det är rena trolleriet💫 Ta hjälp av Amelie om du har problem i kroppen, hon är grym och det är en metod som verkligen fungerar!!"

/Sandra Cronehag


(Texten är ett Facebook-inlägg hämtat från Sandras flöde)

Gunnar - ryggbesvär


"Otroligt imponerad av den hjälp jag har fått av Amelie, hon har hittat lösningar och övningar för mig som verkligen gör skillnad. Har under de senaste 10 åren, från och till haft problem med ryggen på grund av mitt stillasittande kontorsarbete. Lösningen har varit 3-4 behandlingar/år hos kiropraktor som gjort underverk men aldrig löst själva grundproblemet. Numera kör jag mitt träningsprogram 2-3 gånger i veckan och har inte haft några känningar i ryggen på 1,5 år.

Verkligen nöjd kund som kan rekommendera HABITUS Postural Terapi och Amelie som terapeut!"

/Gunnar Hegge

Marcus - ryggsmärtor i många år


"Jag har alltid varit fysiskt aktiv och gillat att träna. Första gången jag blev ”sjukskriven” pga ryggen var när jag gjorde lumpen. Långa marscher med tung packning ledde till smärta i ländryggen.


Som 29-åring började jag jobba som brandman och ambulanssjukvårdare. Arbetet innebar många tunga och svåra lyft. Till och från fick jag smärta i ryggen och ”svanken försvann”.  Efter ett år fick jag första ryggskottet och under följande 13 år som brandman tog jag hjälp av massörer, kiropraktorer, naprapater, osteopater, homeopater och kinesiologer. Trots det tilltog besvären och det krävdes allt mindre för att ryggen skulle ”slås ut”.  MR-kameran visade viss utbuktning på en disk och under ett år tränade jag intensivt med hjälp av sjukgymnast, men utan resultat. Kirurgen erbjöd mig diskprotes men jag tackade nej.


Efter att ha ätit smärtstillande dagligen i över ett år bytte jag arbetsuppgifter och övergick till kontorsarbete. Tabletterna kunde bytas ut mot spikmatta men jag var fysiskt begränsad och kunde fortfarande inte springa eller bära ryggsäck.

Trots daglig bålstabilitetsträning och undvikande av allt som kunde utmana ryggen var det något grundläggande jag missat i alla mina ansträngningar.


Jag blev tipsad om att kontakta Amelie på HABITUS. Hon gjorde en analys och beskrev hur hon tänkte att man genom Posturalterapi kunde hjälpa kroppen att använda rätt muskler och genom det bli av med problemen. Logiskt och relativt enkelt. Målet var att kroppen skulle kunna fungera optimalt och att jag förhoppningsvis skulle kunna återuppta löpningen igen.


Inom några veckor träffades vi tre gånger. Varje gång gick vi igenom tänkbara övningar som hon satte ihop till träningsprogram. Tydliga instruktioner gjorde att jag kunde genomföra dem själv hemma. Min hållning är redan bättre och jag känner tydligt hur min kropp stegvis börjar fungera som den alltid borde ha gjort. Jag har sällan besvär av min rygg och om några månader hoppas jag kunna sätta på mig löparskorna igen.


Om du har fysiska besvär eller en önskan om att kunna prestera ännu bättre kan jag bara varmt rekommendera Amelie på HABITUS. Hon är inte bara oerhört kunnig och proffsig utan också effektiv och trevlig. Du har definitivt inget att förlora på att låta henne göra en analys!"


/Marcus Örnroth

Brandinspektör och Gruppledare, Räddningstjänsten Storgöteborg

Emma - ryggproblem i drygt 2 år


"Jag fick tips att gå till Amelie via en kollega. Då hade jag haft ryggproblem i drygt 2 år, och provat flera sjukgymnaster samt röntgat ryggen utan större resultat. Hade ont både på jobbet och smärtan hindrade mig att träna.
Redan vid första besöket så fick jag göra övningar. Det visade sig att de små ärr som jag har på magen efter en operation var inblandade i min ryggproblematik. Amelie visade hur jag skulle behandla dessa och därefter aktivera muskler som varit ”avstängda". Och det var något helt annat. Efter det jobbade jag på med övningar för att förbättra funktionen kring bäckenet och hela kroppen. Jag är så glad o tacksam över den hjälpen, att få vara smärtfri, kunna träna ordentligt och obehindrat vilket är det jag strävat efter. Är en väldig lättnad och glädje!
Kan varmt rekommendera att besöka Amelie."

/Emma

Niklas - värk i axel


"Under en längre tid har jag känt att min axel inte är helt fungerande då jag upplevt en ”trötthetskänsla” i axeln och ibland även smärta. Jag fick en rekommendation att besöka HABITUS, då de gör underverk med kroppen. Efter några besök hos HABITUS har jag tillsammans med Amelie lärt mig vad postural terapi är och hur jag kan använda detta för att förbättra min vardag. Efter några månader är min axel vad den en gång var. Som bonus har jag även fått en bättre hållning totalt sett.”

/Niklas

Eva-Lotta - värk i axel, arm, knä och fötter


Blivit av med värken och på köpet blivit mycket rörligare!


Jag kan verkligen rekommendera HABITUS postural terapi och Amelie Olausson.

Jag fick problem med värk i axel och arm i augusti 2017. Jag sökte vård hos företagshälsovården och blev hjälpligt något bättre av besök hos olika sjukgymnaster. Jag fick inga riktigt svar på frågan varför denna värk drabbat mig. Jag fick heller inga råd kring vad jag kunde göra för att denna värk inte skulle upprepas.  Jag kämpade på med tämligen verkningslösa övningar för att försöka bli av med min värk under hösten.

Efter jul fick jag nys om Postural Terapi efter en föreläsning som Amelie gav på vårt jobb. Jag kände direkt att detta måste jag testa. Jag lockades av att man tittade på kroppen ur ett helhetsperspektiv för att komma tillrätta med ett specifikt problem.

Redan efter endast ett besök hos Amelie kändes positiv effekt på min onda axel och arm. Jag insåg också att jag under årens gång blivit ordentligt stel och allmänt orörlig och sned i min kroppshållning.

Nu efter ett halvår hos Amelie med kombinerad träning och punktmassage är jag snart smärtfri och framför allt mycket rörligare. På köpet har jag blivit av med ett värkande knä och fötter när Amelie sakta men säkert får styr på min sneda kroppshållning.

Jag är dig evigt tacksam, Amelie.

/Eva-Lotta Westberg

"Det här gör verkligen skillnad för min kropp!

 

Övningarna hjälper mig att hålla mig smärtfri och jag vet att jag kan höra av mig till Amelie om jag har frågor eller behöver stöttning.

Det bästa är att jag nu själv kan hantera mina ryggproblem genom förhållandevis enkla övningar som inte kräver en massa redskap eller utrustning.


Tack för hjälpen!"

/Jessica

Jessica - ryggsmärtor


Denna kund kom till mig med svåra besvär i ryggen för ca 2 år sedan. Hon har ett fysiskt krävande jobb som förutsätter att hon underhåller sin kropp, är rörlig och väl fungerande.

Vid första besöket förklarade hon att vardagliga saker som att ta på sig strumpor, plocka upp något från golvet, leka med barnen eller springa gav betydande smärta och ofta ryggskott. Fritidsintressen som att åka snowboard, löpträna och cykla mountainbike gick nästan inte att göra och hon kände också att jobbet var slitsamt för kroppen. För en fd elitidrottare (och världsmästare i innebandy!), som är van att vara mycket aktiv, var det självklart frustrerande att inte kunna leva som hon ville. Hon berättade också att hon drömde om att kunna cykla och tävla i mountainbike. Som kroppen kändes just då var det dock inte ens aktuellt att försöka.

Några veckor senare var ryggen så pass mycket bättre att hon faktiskt kunde tillbringa lite tid på cykeln utan att behöva ”lida” för det alltför mycket. Sakta men säkert har ryggen känts bättre och bättre. I skrivande stund är hon en av åkarna i Team Sportspec och tävlar i mountainbike med och mot de bästa i Sverige!

När man står vid sidan är det lätt att imponeras av hennes framfart, målinriktning och mod. Jag är självklart glad att hon numera kan leka med barnen, springa, åka snowboard och cykla med full fart i berg och skog... även om jag skulle rekommendera henne att ta det lite lugnare!

Robert - smärta i nacke/axlar/skuldra


"Amelie har verkligen hjälpt mig med att få bukt med min hållning.

Hade tidigare stora problem med smärta i nacke/axlar/skuldra. Hade tidigare testat det mesta såsom kiropraktik, naprapati och massage men det hjälpte bara för stunden. Nu är jag på god väg att bli smärtfri och dessutom mycket rörligare. Kan verkligen rekommendera detta. Det kommer krävas en del av dig som får behandlingen men det är det alla gånger värt."

/Robert

Stina - långvariga smärtor i höft och axel


"Jag vill berätta hur postural terapi hos HABITUS har förändrat mitt liv.

Jag lever ett aktivt liv med träning och friluftsliv. För sex år sedan började jag få ont i höften efter träning. Jag fortsatte träna trots smärtan och hoppades att det skulle gå över… men den ville inte ge med sig. Jag träffade naprapat, läkare, ett par olika fysioterapeuter samt fick höften röntgad men ingen hittade någon logisk förklaring till varför jag hade så ont. Efter två år med höftsmärta började jag få ont i axeln på samma sida som höften. Skillnaden var att axelsmärtan var mycket värre än smärtan i höften. Axeln diagnostiserades ganska snabbt som impingement och efter otaliga träningsprogram och kortisoninjektioner utan effekt så opererades axeln ett år senare.

Efter denna operation försvann en del av smärtan. Men smärtan som jag uppfattade som nervsmärta som strålade ut i armen fanns kvar! Bedömning gjordes då av ortoped att smärtan kunde komma från nacken och jag skickades på MR. Det visade sig att jag hade två diskbråck i nacken och jag fick nya mediciner. Men det enda som gav någon smärtlindring var akupunktur. Då jag haft ont så länge gjordes bedömningen att jag det inte skulle gå över av sig själv och det blev även operation av nacken.

När jag efter nackoperationen fortfarande hade ont på samma sätt började jag på allvar tvivla på min egen upplevelse: kanske smärtan bara fanns i mitt huvud? Rädslan för att inte bli trodd fanns också där – även om jag inte behövt uppleva det. Jag fick fortsätta stångas med knöliga ortopeder som bara skickade mig mellan sig. Ingen ville se helheten, och när jag även försökte påtala den långvariga höftsmärtan så var det ingen som ville lyssna.

Av en vän som förstod hur jag led av att inte kunna träna och vara så aktiv som jag ville och av att ständigt ha ont blev jag tipsad om postural terapi.

Efter mitt första besök kände jag bara ÄNTLIGEN! Äntligen var det någon som såg på HELA mig. Funktionsanalysen visade tydligt att det fanns en stor skillnad mellan vänster och höger kroppshalva. Höger sida var inte alls som den borde och det var också där all smärta fanns. Det var en stor lättnad att få problemen bekräftade men också frustration att ingen i sjukvården tidigare kunnat förstå det här – postural terapi borde vara förstahandsvalet!

Jag har tränat postural terapi i 1 ½ år och har gjort stora framsteg både i funktion och minskad smärta. Det har absolut inte varit en spikrak väg framåt. Snarare har det ofta varit ett steg fram och två steg bak. Jag har varit nära att ge upp flera gånger och tänkt att jag istället kanske måste lära mig att acceptera smärtan… Men jag har haft det bästa tänkbara stödet från Amelie, min posturaltränare, som alltid har funnits där med förståelse och peppande ord. Jag har också hela tiden trott på vad jag gör och varit övertygad om att postural terapi är den enda vägen till smärtfrihet för mig.

Nu efteråt kan jag bara konstatera att det med stor sannolikhet är höften och foten som var boven till all min smärtproblematik. Jag vågar t.o.m säga att jag tror att jag kunnat slippa båda operationerna om jag börjat med postural terapi när höftproblemen uppstod.

Ni som haft smärta länge vet vad det gör med kroppen och hur det påverkar hela vardagen. Jag säger bara – tveka inte! Våga testa HABITUS och postural terapi! Många får resultat snabbt men så har det inte varit för mig – så ge inte upp, kroppen är komplex och en del behöver mer tid helt enkelt. Nu har jag en nästintill smärtfri vardag och jag är sedan några månader tillbaka i ”vanlig” träning igen och kan sakta men säkert göra allt mer utan smärta. Bara känslan att vakna på morgonen och veta att ikväll ska jag träna på Friskis – det är lycka det! Jag är inte helt framme vid målet ännu och postural terapi är fortfarande en stor del av min vardag – både morgon och kväll. Men envisheten ska segra – jag SKA kunna ha en välfungerade och smärtfri kropp resten av livet!"

/Stina Ivarsson, arbetsterapeut.

Helena - diskbråck och svåra ryggsmärtor


"Mina diskbråck har varit förjäkliga men sen jag började med HABITUS-övningar så har ryggen förbättrats drastiskt. I måndags fick jag nya övningar och jag har kört de nya i tre dagar. Jag tror knappt på det själv men smärtan är HELT borta i ryggen.

Känns så overkligt. Jag har t.o.m. försökt provocera fram smärta för att det är så overkligt, men icke, det gör inte ont! Det är magi, började nästan gråta av glädje. DU som har haft ont länge vet ju känslan... Try it!"

/Helena

Karin - sjukskriven för axelsmärtor


"Nog kändes det alltid efter förra träffen. Jag arbetar flitigt med övningarna. En del behöver jag nog din hjälp med när jag kommer i morgon. Men jag är helt förundrad över det du gjorde med min vänster arm. Jag ser och känner skillnad i armen. Det jag undrar är om du har möjlighet att korrigera den högra armen också när vi träffas igen?"

/ Karin

Marie - ville få bättre hållning, balans och helhetsfunktion


"Posturalterapin gör att jag känner mig rörligare, har bättre balans och känner mig starkare. Aktiviteter som tidigare gjorde mig trött eller gav mig värk, såsom målningsarbete, går nu betydligt lättare.”

/Marie BT

Ulrika - spänningar och smärta från midjan och ned


"Jag är så tacksam att jag hittade Amelie då jag sökt och provat det mesta genom åren för att hitta något som kan lätta på spänningarna jag haft från midjan och ned till tårna och som resulterat i bla hugg i höften, kramp i fötterna till och från under väldigt många år.


Redan vid första avslappningsövningen som jag fick med mig hem tillsammans med ett träningsprogram var jag såld. Det var postural träning jag hade letat efter halva mitt liv. Kroppen är mycket mer avslappnad, muskler har aktiverats som jag inte visste att jag hade.


Amelie är väldigt duktig och kunnig på det hon gör och i och med att jag är överrörlig behöver hon justera övningarna så det passar just min kropp vilket jag tycker visar hennes breda kunskap!"

/Ulrika

Malin - ont i nacke, axlar och höft


"Kan verkligen rekommendera detta! Värken i axlar och nacke är borta, jag kan sova utan att vakna av att jag har ont i kroppen och problemet med ont i höften så fort jag springer eller går är också borta. Grymt tacksam. Tack!"

/Malin

Lovisa - känsla av snedhet och spänd i kroppen


"Posturalträningen funkar jättebra för mig och de dagar jag startar med den märker jag stor skillnad i kroppen."

/Lovisa

Zaida - långvarig värk kring skulderblad och nacke


Zaida är 86 år. Hon är ingen "vanlig" kund då hon är min (Amelies) farmor. Zaida är en fantastisk kvinna med positiv inställning till det mesta. Hon har alltid varit noga med att hålla igång kroppen och t.ex. aktiverat sig med dagliga promenader efter sin förmåga. Efter att ha jobbat som sömmerska under hela sitt yrkesverksamma liv har hon "hamnat" i en hållning med krummad bröstrygg, rundade axlar och framskjutet huvud. Denna hållning är tyvärr inte unik för just sömmerskor men leder ofta till smärtproblematik kring övre rygg, nacke och axlar.

P.g.a. avståndet träffas vi inte så ofta men då och då kombinerar vi "farmor-barnbarn-umgänge" med lite postural terapi för att hitta övningar som känns bra och fungerar att göra hemma i lägenheten.

Som ni kan läsa nedan är hon inte smärtfri. Jag vet att hon kämpar på med smärtande fötter/knän och efter några timmars sysslor i t.ex. köket gör ryggen sig påmind. Det intressanta är dock att smärtan kring skuldran, som funnits i ca 25 år, inte längre är densamma. Den konstanta smärtan som hon kämpat med, och sökt hjälp för, under många år (läkarbesök, sjukgymnastik, cortisonsprutor, TENS, smärtstillande tabletter, värmedyna, daglig massage etc) har under senaste året avtagit. Det är ett tydligt bevis på kroppens förmåga att "läka" om den bara får lite avlastning. Med förhållandevis enkla övningar går det att påverka hållning och funktion till det bättre. Små förbättringar kan göra stor skillnad för symptomen. Det är aldrig för sent att påverka kroppen!

"Jag har en arbetsskada i vänster axel. Det började med inflammation, värk och ömhet. Cortisonsprutor hjälpte inte, smärtan blev kronisk.

Den satt i muskler från nacken neråt bröstryggen. Har provat ALLT i 25 år. Till slut smärtkliniken där jag fick tabletter.

Nu har jag träningsmatta i sovrummet där jag gör mina övningar varje morgon efter Amelies instruktion. Efter 8 månader har smärtan i muskeln släppt.

Några timmars hushållsjobb gör dock att jag får andra ryggbesvär. Så jag får kämpa på med övningar.

Tack Amelie."

/Zaida (nov 2018)

Från sociala medier

NÖJD KUND

Fantastiskt roligt med återkoppling från nöjd kund!

Jag gillar verkligen att jobba med motiverade kunder som förstår att ansvaret ligger hos dem. Det ger goda förutsättningar till förändring och nya vanor med bestående resultat.

SAGT EFTER ETT AV DAGENS BESÖK

"Nu när jag knyter skorna känner jag inte att jag behöver tänka på om det är något mer jag behöver göra när jag ändå är här nere.

DET KÄNNS MYCKET LÄTTARE att böja sig ner så det kan jag göra en extra gång om jag skulle behöva."

DENNA KUND KÄNNER SKILLNAD

"En av våra kunder verkar uppenbarligen känna skillnad i sin egen kropp efter att ha finjusterat funktion och rörelser.

Vi fokuserar på att få kroppens alla delar att jobba så optimalt som möjligt. Med tanke på att sätet (rumpan) är vår starkaste "motor" (för att generera kraft och driva oss framåt) så är det ju bra om den får vara med när vi springer."

SMS EFTER FÖRSTA BESÖKET

Diskbråck i ländryggen med kraftig nervsmärta ner i säte, ben och fot.

Så såg det ut för en av mina kunder när hon nyligen kom på sitt första besök.

Efter en hållnings- och funktionsanalys konstaterades att de posturala musklerna kring bäcken och ländrygg skulle behöva lite hjälp för att fungera på bästa sätt. Vid besöket gick vi därförigenom enkla övningar för att aktivera dessa muskler. Övningarna ser också till att bäcken och ländrygg kommer i "rätt position" vilket i sig leder till avlastning (i detta fall på ischias-nerven) och rätt belastningsfördelning i området. Det behöver faktiskt inte vara mer avancerat än så.

ARTROS I HÖGER AXEL

Denna kund hade haft problem med höger axel i ca 1 års tid då hon kom till mig. Hon hade precis fått besked om artros och rekommenderades att uppsöka sjukgymnast då en bekant tipsade henne att prova HABITUS istället.

Vid första besöket analyserade vi hållning och funktion, gjorde en enkel behandling samt gick igenom övningaratt göra på egen hand. Vid andra besöket (6 dagar senare) kändes det redan mycket bättre!

När vi sågs senast sa hon: "Axeln mår alldeles utmärkt! Det är inga problem att sova och det pulserar inte längre i den. Jag kan ibland känna av den i vissa rörelser men den är bra."

Postural terapi är ingen quickfix men för många kan det göra stor skillnad på ganska kort tid.

TRÄNINGEN FUNKAR BRA

Kul att höra att träningen funkar bra för Lovisa!

Det är inte alltid lätt att få tiden att räcka till för att träna men det är självklart lättare att prioritera om man känner att det gör skillnad.

Eftersom alla kunder får sitt individuella upplägg som pdf är det enkelt att ha med överallt. Träningen kräver heller inte massa olika redskap. Tar du dig bara tid är det alltså lätt att träna posturalterapi.