För vem

ALLA KAN TRÄNA

Det spelar ingen roll om du är ung, gammal, otränad eller vältränad. Vi vågar påstå att i stort sett alla har nytta av att träna med HABITUS.

Postural terapi/träning hjälper naturligtvis inte mot allt men eftersom vi påverkar hela kroppen kan träningen ha positiv inverkan på väldigt mycket.

Exempel på symptom/besvär som kan påverkas

Huvud/nacke

- Huvudvärk/yrsel

- Käkproblem/TMJ (spänning och smärta kring käke)

- Stelhet och smärta i nacke

- Återkommande nackspärr

- Diskbuktning/diskbråck i nacke


Axel/arm

- Smärta och stelhet i axel

- Impingement (inklämning i axel)

- Golfarmbåge/tennisarmbåge/musarm

- Karpaltunnelsyndrom


Bröstrygg/skulderblad

- Trötthet, stelhet och smärta kring bröstrygg

- Låsningar mellan skulderbladen


Ländrygg/bäcken

- Diskbuktning/diskbråck

- Stelhet och smärta i ländrygg

- Återkommande ryggskott

- Ischias

- Skolios

- SI-ledsproblematik

- Smärta kring symfysen


Höft/ljumske

- Stelhet och smärta i höft

- Trochanterit

- Stela och smärtande höftböjare

- Höftartros

- Stelhet och smärta i ljumske


Lår/knä

- Stelhet och smärta i fram-eller baklår

Löparknä, hopparknä eller liknande överbelastningsproblematik

- Artros i knä

- Ömma och stela knän


Fot/underben

- Benhinneinflammation

- Spända vader

- Hälseneproblematik

- Hälsporre/Plantar fasciit

- Stela och smärtande fötter/tår

- Hallux valgus


Vår förklaring till att postural terapi/träning kan påverka så många olika smärttillstånd är ganska enkel. Det handlar om att ge kroppen chansen att "läka sig själv" - eller vi kanske ska säga återhämta sig. Om vi korrigerar kroppens position och belastningsfördelning ger det såklart avlastning på strukturer som varit utsatta under en längre tid. Helt plötsligt finns en bättre fungerande cirkulation i det smärtande området. Leder och muskler har bättre position och musklerna ges en ärlig chans att kunna utföra det jobb de egentligen ska göra. Eftersom skelettets alla delar är förbundna med varandra till en enhet (via bindväv, ledband och muskler) resulterar förändring i en led i förändring även i nästa led. I många fall påverkas också leder långt ifrån den som rörs, vilket kan förklara varför en sned fot eller dysfunktionell höft kan leda till problem i t.ex. axel och nacke.

Det finns alltså en orsak (eller flera) till varför ett visst område är överbelastat och smärtar. Det gäller bara att hitta den (eller dem)!

Självklart behöver man inte ha ont för att träna med HABITUS! Vill man utnyttja kroppens potential i så stor utsträckning som möjligt är det smart att se till att få alla "grundinställningar" rätt. Prestation ställer stora krav på funktion och genom att optimera och balansera din kropp kan du maximera dina fysiska förutsättningar för de utmaningar du väljer.

Alla kan träna men motivationen är avgörande för resultatet


Det viktigaste för att få god effekt är kundens motivation och eget ansvar. För att få resultat krävs en del träning och man bör inledningsvis vara inställd på att lägga tid på posturalterapin/träningen. Efterhand blir målet snarare att kunna använda träningen som "underhållsträning" och komplement till annan träning eller vardagssysslor.


Vi kan inte garantera att lösa dina problem men om du är redo att ta ansvar för ditt välmående, din funktion och eventuell prestation lovar vi att göra allt vi kan för att guida dig längs vägen. Varmt välkommen!