Mer om postural terapi

VI REDER UT BEGREPPEN FÖR DIG SOM VILL VETA MER

Mer om postural terapi

Grunden till postural terapi är en amerikansk metod kallad The Egoscue Method. Grundaren Pete Egoscue har sedan 1971 utvecklat en mängd olika övningar för att balansera kroppen och återställa funktionen i det muskuloskeletala systemet (skelett, muskler och leder). The Egoscue Method är numera ganska stor i USA och ökar i popularitet för varje år som går. I Sverige finns dock endast några få utbildade Egoscueterapeuter.


I Sverige har Egoscues metod vidareutvecklats av Markus Greus som bl.a. tillfört ett teoretisk resonemang om vilka muskler som primärt är avsedda att hålla kroppen i rätt position (sk posturala muskler). Här har arbetsmetoden länge kallats Postural Terapi eller Postural Träning men sedan några år används numera namnet OptimumMetoden och innefattar då även manuella behandlingstekniker för att få ännu bättre effekt av träningen. OptimumMetoden har också en helhetssyn på människans välmående och blandar tekniker från många olika håll för att balansera såväl det muskuloskeletala systemet som nervsystemet och mentala tillståndet.


På senare tid har OptimumMetoden, även kallad framtidens behandlingsmetod, valt att erbjuda kortare (helg-) utbildningar.  Här har t.ex. personliga tränare, massageterapeuter, fysioterapeuter, naprapater och andra terapeuter kunnat gå en tvådagars grundkurs för att för att få en introduktion i OptimumMetoden. Genom ytterligare 4 helgers utbildning har man också haft möjlighet att bli Diplomerad OptimumTränare. Dessa kurser har, med all rätt, varit mycket populära vilket innebär att det numera finns ganska många som erbjuder tjänster kallade "Postural Terapi", "Postural Träning" eller "träning enligt OptimumMetoden". I detta sammanhang känns det därför viktigt att klargöra att det utbildningsmässigt är en ganska stor skillnad på att vara t.ex. OptimumTränare (utbildning 5 helger) och utbildad OptimumTerapeut (1 års utbildning samt 2 års anställning som terapeut på Optimum-kliniken). HABITUS postural terapeut har dessutom en gedigen kunskap och utbildning i The Egoscue Method (Postural Alignment Specialist) som ju är grunden till postural terapi och postural träning här i Sverige.


HABITUS postural terapi utger sig inte för att vara en egen "metod". Vi använder snarare verktyg från såväl Egoscue som Optimum-metoden i vår strävan att göra ett så bra jobb som möjligt med varje kund. HABITUS arbetssätt innefattar även andra tekniker men grunden är Egoscues balanserande övningar tillsammans med OptimumMetodens helhetstänk och behandlingar.


HABITUS terapeut Amelie Olausson är alltså utbildad Posture Alignment Specialist via Egoscue Institute samt Postural Terapeut enligt OptimumMetoden (nu kallad OptimumTerapeut). Amelie var tidigare anställd terapeut på OptimumKliniken (ca 2 år) och har därefter valt att arbeta i egen regi som HABITUS postural terapeut/tränare.