Mer om Postural Terapi

 
Mer om postural terapi

Grunden till postural terapi är en amerikansk metod kallad The Egoscue Method. Grundaren Pete Egoscue har sedan 1971 utvecklat en mängd olika övningar för att balansera kroppen och återställa funktionen i det muskuloskeletala systemet (skelett, muskler och leder). The Egoscue Method är numera ganska stor i USA och ökar i popularitet för varje år som går. I Sverige finns dock endast några få utbildade Egoscue-terapeuter.


I Sverige har Egoscues metod vidareutvecklats av Markus Greus som bl.a. tillfört ett teoretisk resonemang om vilka muskler som primärt är avsedda att hålla kroppen i rätt position (sk posturala muskler). Här har arbetsmetoden länge kallats Postural Terapi eller Postural Träning men sedan några år används numera namnet OptimumMetoden och innefattar då även manuella behandlingstekniker för att få ännu bättre effekt av träningen. OptimumMetoden har också en helhetssyn på människans välmående och blandar tekniker från många olika håll för att balansera såväl det muskuloskeletala systemet som nervsystemet och mentala tillståndet.


På senare tid har OptimumMetoden, även kallad framtidens behandlingsmetod, valt att erbjuda kortare (helg-) utbildningar.  Här har t.ex. personliga tränare, massageterapeuter, naprapater eller andra terapeuter kunnat gå en tvådagars grundkurs för att för att få en introduktion i OptimumMetoden. Genom ytterligare 4 helgers utbildning har man också haft möjlighet att bli Diplomerad OptimumTränare. Dessa kurser har, med all rätt, varit mycket populära vilket innebär att det numera finns ganska många som erbjuder tjänster kallade "Postural Terapi", "Postural Träning" eller "träning enligt OptimumMetoden".


I detta sammanhang känns det därför viktigt för HABITUS postural terapi att klargöra att man (i vår värld) skiljer på t.ex. OptimumTränare (utbildning 5 helger) och Postural Terapeut / OptimumTerapeut (1 års utbildning samt anställning som terapeut).


HABITUS postural terapi utger sig inte för att vara en egen "metod". Vi använder snarare verktyg från såväl Egoscue som Optimum-metoden i vår strävan att göra ett så bra jobb som möjligt med varje kund. HABITUS arbetssätt innefattar även andra tekniker men grunden är Egoscues balanserande övningar tillsammans med OptimumMetodens helhetstänk och behandlingar.


HABITUS terapeut Amelie Olausson är utbildad Posture Alignment Specialist via Egoscue Institute samt Postural Terapeut enligt OptimumMetoden (nu kallad OptimumTerapeut).

Amelie var tidigare anställd terapeut på OptimumKliniken (ca 2 år) och har därefter valt att jobba i egen regi som HABITUS postural terapeut/tränare.


Här kan du läsa om hur några av Amelies kunder uppfattar HABITUS postural terapi.

Besöksadress: Aminogatan 13, Mölndal

 

www.habituspt.se


info@habituspt.se


www.facebook.com/habitusposturalterapi


Amelie Olausson: 0735-077699

amelie@habituspt.se